Vastuullinen ihmisten johtaminen -kysely. Testaa organisaatiosi tilanne raportin ja työkalujen avulla.

Kokeilisinko coachingia? Neljä asiaa, joita coaching ei tarjoa

Coachingia käyttävistä johtajista suuri osa kertoo tehneensä aloitteen coaching-prosessin aloittamisesta itse. Jos olet pohtimassa, olisiko coaching sinulle sopiva tapa kehittyä, sinun on hyvä kirkastaa itsellesi, mitä haet prosessilta. 

Auttaaksemme tällaisissa pohdinnoissa listasimme muutamia asioita, joita ammattitaitoinen coach ei ole valmis tarjoamaan coachattavalleen: 

 

Executive coaching kuvituskuva valokuva miehestä vuorilla
"Coaching-keskustelun tarkoitus on auttaa sinua ratkomaan haasteitasi, ei olla mukava kahvihetki. Coachingin lopussa asioiden tulisi olla sinulle selkeämpiä kuin sen alussa. " AS3

1. Valmiita vastauksia

Coaching perustuu ajatukselle, että jokainen on oman elämänsä, uransa ja työtapojensa asiantuntija. Vastaukset useimpiin haasteisiin löytyvätkin sinulta itseltäsi – kun vain saat aikaa ja tilaa pysähtyä. Coachin tehtävä on auttaa sinua näkemään erilaisia vaihtoehtoja ja kyseenalaistamaan uskomuksia, jotka saattavat rajoittaa tekemistäsi, ei tarjota valmiita vastauksia. Sen sijaan voit odottaa coachiltasi kiperiä kysymyksiä: niitä joita et halua tai huomaa kysyä itseltäsi.

 2. Jutustelua

Keskustelun ja coachingin erottaa se, että coachingilla on aina selkeä tavoite, jota kohden coach ohjaa sinua selkeää prosessia seuraten. Coaching-keskustelun tarkoitus on auttaa sinua ratkomaan haasteitasi, ei olla mukava kahvihetki. Coachingin lopussa asioiden tulisi olla sinulle selkeämpiä kuin sen alussa.

 3. Yksipuolista konsultointia

Coaching on aina myös coachattavan vastuulla oleva prosessi. Jos tulet jokaiseen tapaamiseen valmistautumatta etkä tapaamisten välissä työstä haasteitasi, prosessi ei ole niin tehokas kuin se voisi olla. Coaching vaatii coachattavalta valmiutta kehittää omaa toimintaansa sekä kykyä puhua itsestä ja etenkin omista haasteistaan rehellisesti.

4. Terapiaa

Coachingissa ratkotaan aina ammatillisia haasteita ja keskitytään tulevaisuuteen. Siinä vaiheessa kun kyse on mielenterveyden ongelmista tai tarpeesta käsitellä menneisyyyden traumoja, ohjaa vastuuntuntoinen coach coachattavansa ammattiavun piiriin.

Kurkkaa myös tämä Harvard Business Reviewin kuva, joka selittää konsultoinnin, coachingin ja terapian yhtäläisyyksiä ja eroja: