Vastuullinen ihmisten johtaminen -kysely. Testaa organisaatiosi tilanne raportin ja työkalujen avulla.

AS3 ajatuksia Muutosjohtaminen on ajankohtaisempaa kuin koskaan – tässä kolme syytä miksi

Jatkuvat muutokset ovat monessa yrityksessä enemmänkin asioiden normaali tila kuin poikkeus. Tästa syystä moni yritysjohtaja tai HR:n edustaja saattaa ajatella, että muutokset eivät enää hetkauta työntekijöitä.

 

Muutosjohtamisenkin oletetaan olevan itsestäänselvä taito, joka on syntynyt esimiehille muutosten myötä. Me AS3:lla kuitenkin uskomme, että muutosjohtaminen on nyt ajankohtaisempaa kuin koskaan. Tässä kolme syytä miksi:

Kolme hahmoa kiipeää vuorta ylös muutosjohtaminen

1. Muutoksen tahti on nopeampaa kuin koskaan aiemmin

Tulevaisuudentutkijat olettavat työelämän muuttuvan seuraavan 30 vuoden aikana enemmän kuin viimeisen 300 vuoden aikana. Vaikka työntekijöittesi muutosresilienssi, eli se, kuinka hyvin he sietävät muutoksia, on kenties kasvanut, tarvitaan sitä tulevaisuudessa myös enemmän kuin koskaan.

On hyvä myös muistaa, että ihmisen aivot toimivat kiihtyvästä muutostahdista huolimatta monelta osin vuosituhansien takaisten mekanismien pojalta. Meille merkittävä muutos herättää yhä reaktioita ja käynnistää yksilöllisen psykologisen prosessin aivoissamme,

2. Muutokset onnistuvat vain, jos ihmiset saadaan niihin mukaan

Konsulttitalo McKinseyn tutkimuksen mukaan vain alle kolmasosa muutoksista yrityksissä onnistuu suunnitellusti. McKinsey on tutkinut myös tekijöitä, joiden avulla parhaat yritykset ovat nostaneet onnistumistaan muutoksissa liki 80 prosenttin. Näitä tekijöitä ovat selkeä viestintä, aktiivinen ihmisten johtaminen, esimerkillä johtaminen, henkilöstön osallistaminen aina kun mahdollista sekä jatkuva uudistamisen kulttuuri. Toisin sanoen siis ihmisten saaminen mukaan muutoksiin on ainoa tapa varmistaa niissä onnistuminen.

3.  Muutosjohtaminen on taito, jota pitää kehittää järjestelmällisesti

Se, että esimies on ollut mukana monissa muutoksissa, ei vielä takaa, että hän osaa johtaa niitä hyvin. Muutosjohtaminen ei myöskään ole taito, joka joko on tai ei, vaan siinä voi kehittyä jatkuvasti. Aivan samoin kun esimerkiksi tiedon määrän lisääntyminen ja sähköistyminen, myös muutosjohtaminen on arkistuessaan pikemminkin lisännyt siihen tarvittavan osaamisen määrää kuin vähentänyt sitä.

Ihmisten johtaminen muutoksessa on taito, joka ei kehity sattumanvaraisella lukemisella ja tekemisellä. Siihen vaaditaan pysähtymistä, tiedostamista ja harjoittelua. Tässä ajassa herääkin kysymys, onko organisaatioilla varaa olla panostamatta muutosjohtamisen taitoihin?

Kirjoittaja: Sirpa Etzell on ollut mukana yritysten muutoksissa eri rooleissa yli 25 vuotta ja valmentanut henkilöstöä ja esimiehiä erilaisissa muutoksissa viimeiset viisi vuotta.