Vastuullinen ihmisten johtaminen -kysely. Testaa organisaatiosi tilanne raportin ja työkalujen avulla.

Millaisella tarinalla sinä muutat maailmaa?

“Barack ja minä olemme aina uskoneet tarinankerronnan voimaan, sen kykyyn inspiroida meitä, saada meidät ajattelemaan eri tavalla maailmasta ympärillämme sekä auttaa meitä avaamaan mielemme ja sydämemme muille”, sanoo Michelle Obama liittyen heidän juuri julkistamaansa sopimukseen TV-ohjelmien tuottamisesta.

Millaista tarinaa sinä kerrot? Miten sinä avaat muille sitä, millainen johtaja olet tai mitä haluat yhdessä saavuttaa? Tarinoiden avulla voimme liikuttaa, innostaa ja sykähdyttää yksittäisiä ihmisiä tai kokonaisia organisaatioita. Voimme saada ihmiset mukaan, voimme nostaa myötätuntoa ja vastarintaa tai saada muutoksen vauhtiin herättämällä ajatuksia ja tunteita. Omien avainkokemuksiemme kirjaaminen tarinaksi auttaa meitä tiedostamaan omaa ajatteluamme, lisää itsetuntemustamme ja tekee minulle ja muille kirkkaammaksi millainen minä olen. Tarinat antavat mahdollisuuden koskettaa ja liittyä muihin ihmisiin.

Johtamistarina on konkreettinen ja toimiva tapa kirkastaa itselle ja muille, mitä olen ja mitä haluan olla johtajana. Hyvä henkilökohtainen johtajuustarina koostuu seuraavista ominaisuuksista:

  1. Aitous
  2. Yksinkertaisuus
  3. Kertoo omista kokemuksista, usein niistä vaikeistakin
  4. Koskettaa eli kertoo, miksi tarina on sinulle tärkeä ja kannattaa jakaa
  5. Antaa mahdollisuuden samaistua

Johtajana voit käyttää tarinaa monessa muussakin asiassa kuin oman johtamistyylisi kirkastamisessa. Aivotutkijoiden mukaan hyvä tarina houkuttaa, kiinnostaa ja koukuttaa – ja on siten erinomainen tapa kertoa organisaation kaikkein tärkeimmistä viesteistä. Se viestii tehokkaasti, pysyy mielessä ja innostaa eteenpäin pelkästään faktapohjaista ja usein varsin abstraktia viestiä paremmin. Johtajan kyky kertoa tarinaa ratkaisee, kun rakennetaan luottamusta, muutetaan strategiaa, vaihdetaan organisaatiota tai viedään uusia ratkaisuja markkinoille.

Missä sinä menet oman tarinasi kanssa?

Kirjoittaja Hanna-Leena Livio on AS3 Finland Oy:n partneri ja johdon coach, joka auttaa johtajia kirjoittamaan ja kuljettamaan omaa tarinaansa.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue lisää:

Zak, Paul J. (2014) Why Your Brain Loves Good Storytelling. Harvard Business Review.
https://hbr.org/2014/10/why-your-brain-loves-good-storytelling 

Price-Mitchell, M. (2017) How Your Brain Finds Meaning in Life Experiences. Do stories have the power to help us thrive? Psychology Today.
https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-moment-youth/201712/how-your-brain-finds-meaning-in-life-experiences

Zak, Paul J. (2017)Trust Factor: The Science of Creating High-Performance Companies Hardcover – Special Edition.
https://www.amazon.com/Trust-Factor-Creating-High-Performance-Companies/dp/153186774X

Executive johtajuustarina kuvituskuva harppi

JOHTAJUUSTARINA - LEADERSHIP STORY

Johtajalle on tärkeää välillä pysähtyä arvioimaan omaa urapolkuaan ja johtamiskäyttäytymistään. Johtajuustarina auttaa johtajaa hahmottamaan omia vahvuuksia ja kykyään selviytyä tiukoissa paikoissa.

Tarinoita jakamalla voidaan rakentaa ymmärrystä ja luottamusta organisaation tai johtoryhmän sisällä. Niillä voidaan myös viesti yrityksen ja johtajan arvoista, kulttuurista ja johtamisen periaatteista.

LUE MITEN KIRJOITTAA OMA JOHTAJUUSTARINA