Vastuullinen ihmisten johtaminen -kysely. Testaa organisaatiosi tilanne raportin ja työkalujen avulla.

LISÄÄ VIIKKOOSI LAADUKASTA AJATTELUAIKAA Mikä on johtajan tärkein työkalu?

Jeff Weiner käyttää siihen 90min – 2h joka päivä. Bill Gates ja Mark Zuckerberg varaavat sille runsaasti aikaa omissa kalentereissaan. Vaikutus tuottavuuteen ja omaan hyvinvointiin on huikea. Säännöllisen, rauhallisen ajan varaaminen reflektioon on olennaista johtajan pitkän aikavälin menestymisen kannalta.

Johtajan päivä täyttyy palavereista ja sähköpostin saapuneet kansio pursuaa yli. Ad hoc keskustelu vei viimeisen vapaan vartin päivästä. Operatiiviset, lyhyen aikavälin asiat ohittavat pitkän aikavälin strategisemmat tehtävät. Kuulostaako tutulta? Monella asiakkaallani tämä on arkipäivää ja aikaa asioiden pohtimiseen ei kerta kaikkiaan tunnu löytyvän. Ratkaisu ei ole yrittää järjestellä palikoita uuteen järjestykseen, vaan pysähtyä pohtimaan, mikä on tärkeintä.

Reflektoinnin hyödyt ovat kiistattomat. Jeff Weiner kertoo, että reflektio on hänen tärkein työkalunsa tuottavuuden parantamiseksi. Teho tulee mm. siitä, miten reagoimisesta ympäristön tapahtumiin päästään aikaa enemmän säästävään vaikuttamiseen. Samalla hänen hyvinvointinsa on merkittävästi parantunut ja hänellä on hallinnan tunne työstään.

Myös tutkimus osoittaa hyödyt: asiakaspalvelun toiminta tehostui 23 prosentilla kymmenessä päivässä. Toisessa tutkimuksessa selvisi, että ne, jotka käyttävät työmatka-aikaansa työpäivänsä pohtimiseen ja suunnitteluun olivat onnellisempia, tuottavampia ja vähemmän stressaantuneita kuin henkilöt, jotka eivät tehneet näin. 

Miten voit lisätä laadukasta ajatteluaikaa omaan viikkoosi:

1. VARAA SÄÄNNÖLLINEN AIKA KALENTERISTASI

Älä itse tai anna muiden varata mitään tähän päälle. Etsi kokeilemalla sinulle paras rytmi: puoli tuntia joka aamu, maanantai aamupäivä, 15 min joka päivä päivän päätteeksi. Luo uusi rutiini.

2. MIETI, MINKÄ POHTIMISEEN SINUN TULISI KÄYTTÄÄ AIKASI

Pysy varattu aika näissä teemoissa. Esimerkkejä:

  • Missä haluan tämän yrityksen olevan viiden vuoden päästä? Mitä se edellyttää?
  • Mitä ympäristössämme tapahtuu, jota emme ole huomanneet riittävästi?
  • Mikä on minun tärkeintä tekemistäni johtajana? Mikä on vaikutukseni muihin?
  • Miten tehokkaasti minä ja organisaationi opimme tekemästämme?

3. MIETI, MITEN VARMISTAT TEHOKKAAN POHDINNAN

Puhelin ja tietokone äänettömällä ja pois näkyvistä. Rauhallinen paikka. Varaa paperia ja kyniä saataville. Käveleminen auttaa monia jäsentämään paremmin ajatuksia. Mieti, mistä eri näkökulmista voit tarkistella valitsemiasi teemoja.

4. HANKI ITSELLESI AJATTELUKUMPPANI

Keskustele inspiroivien ihmisten kanssa tai hanki itsellesi tehoa ajattelemiseen palkkaamalla coach.

5. LUO REFLEKTION KULTTUURIA ORGANISAATIOOSI NÄYTTÄMÄLLÄ ESIMERKKIÄ JA KANNUSTAMALLA SIIHEN

Reflektio on entistäkin tärkeämpää tämän päivän työelämän muonimutkaisessa VUCA (= volatile, uncertain, complex, ambiguous) ympäristössä. Huomaammeko olennaisimmat signaalit? Reagoimmeko niihin parhaalla mahdollisella tavalla? Miten onnistumme yhdessä? Yrityksen - ja johtajan oma - menestyminen, riippuu kyvystä pysähtyä pohtimaan.

Kirjoittaja Hanna Suoranta on AS3 Finland Oy:n partneri ja johdon coach, joka pohtii yksin ja yhdessä asiakkaidensa kanssa paljon sitä, miten työelämässä samanaikaisesti saavutetaan merkityksellisyyttä, erinomaisia tuloksia ja hyvinvointia.