Vastuullinen ihmisten johtaminen -kysely. Testaa organisaatiosi tilanne raportin ja työkalujen avulla.

3 vinkkiä, joilla voit kehittää ura-ajatteluasi Johtaja, onko käsityksesi urasta vanhentunut?

Hyvät toimitusjohtajat toimivat intohimoisesti yrityksen ja ihmisten parhaaksi. He ovat rohkeita, muutoskykyisiä ja omalla esimerkillään yritystä luotsaavia valmentajia, jotka saavat muut mukaansa toteuttamaan yhteistä strategiaa. He auttavat ihmisiä loistamaan ja kasvattavat hyviä työnsä jatkajia. Näin kuvailevat tulevaisuuden johtajaa 450 hallitusten ja johtoryhmien jäsentä Seedin Future CEO 2016 tutkimuksessa.

Tulevaisuuden johtajalta vaaditaan joustavuutta, muutoskykyä ja intohimoa myös oman uran ja urakäsityksen suhteen. Tässä kolme vinkkiäni, siihen, miten voit kehittää omaa ura-ajatteluasi:

1. Ajattele uraasi portfoliona

Tulevaisuuden organisaatio ei rakenna työntekijälleen valmiita uratikkaita, vaan ihminen on yhä enemmän itse vastuussa urastaan. Ura on valmiin portaikon sijaan maisema, jossa liikutaan yritysten, tehtävien ja kasvavien vastuiden välillä joustavasti.

Lisäksi olemme siirtymässä organisaation ja johtajan välisestä pysyvästä henkisestä sitoumuksesta määräaikaisempaan ajatteluun molemminpuolisesta hyödystä. Sitoumusten kesto määräytyy entistä tiukemmin sen mukaan, miten pitkään yhteistyö on tuottavaa.

Tulevaisuuden työ on useissa tutkimuksissa määritelty joustavaksi, ketteriä alanvaihtoja ja osaamisen uudistamista vaativaksi, useita osa-aikaisia tehtäviä samanaikaisesti sisältäväksi portfoliouraksi.

2. Pysähdy miettimään

Ajattele urasi pohdintaa henkilökohtaisena tuotekehityksenä - siihen käytetty aika ei koskaan ole hukkaan heitettyä. Muutaman hetken investoiminen on hyödyllistä paitsi sinulle myös organisaatiollesi.

Tekemiesi suunnanmuutosten ei myöskään tarvitse olla suuria. Kysy itseltäsi, miten sinun on mahdollista uusiutua nykyisessä roolissa tai millaisin toimenpitein olisit entistä motivoituneempi juuri tässä tehtävässäsi. Voit yllättyä siitä, miten paljon vaihtoehtoja löydät oman työsi muotoiluun, kun käytät siihen aikaasi!  

Kannattaa myös miettiä askeleita kohti käsillä olevan elämänvaiheen toiveita, jotka nyt pohdittaessa saattavat olla hyvin erilaisia kuin muutama vuosi sitten.

Moni jättää ottamatta ura-askeleita ajatellen, että ensin pitää olla suuri visio ja sitten vasta voi liikkua. Pienten askelten strategia toimii kuitenkin myös ura-ajattelussa. Hanna-Leena Livio, AS3 Executive Coach
Executive johtaja kehitä uraasi kuvituskuva kävelijät rinteessä

3. OTA PIENIÄ ASKELIA

Moni jättää ottamatta ura-askeleita ajatellen, että ensin pitää olla suuri visio ja sitten vasta voi liikkua. Pienten askelten ja kokeilujen strategia toimii kuitenkin myös ura-ajattelussa.

Kokeiluita, projekteja ja minimuutoksia on helppo tehdä nykyisessä työssä ja organisaatiossa, jos uskaltaa rohkeasti katsoa moneen suuntaan aidan tällä puolen. Sitä paitsi sama avoin ajattelu pätee uusiutumiseen myös aidan toisella puolella. 

Viimeiseksi: älä pohdi uraasi vain yksin, vaan puhu siitä kollegoiden, esimiehen, henkilöstöihmisten tai ulkopuolisen coachin kanssa. Äänen puhuttaessa omat ajatukset jalostuvat ja tulevat näkyviksi. 

Onko sinun ura-ajattelusi jo päivitetty tulevaisuutta ajatellen?

Kirjoittaja Hanna-Leena Livio on AS3:n executive coach, joka uskoo, että tulevaisuuden urapolulla tärkeintä on monipuolisuus.